De reis naar de Verborgen Wereld

Dit korte verhaal is opgenomen in de bundel Verwoord, uitgebracht ter gelegenheid van het Bergs Cultuur Festival op 7 oktober 2017

De reis naar de Verborgen Wereld

Het is vroeg in de avond en nog steeds warm. Er klinkt gelach in de tuinen van de nieuwbouwwoningen. Het lijkt wel of iedereen aan het barbecueën is; de typische geur hangt in de lucht. Twee meisjes rennen door de straat naar het huis van een jongen uit hun klas. Een vreemde, stille jongen. Hij is in het zwart gekleed en draagt altijd een amulet om zijn hals, alleen sinds kort niet meer. Ze staan stil bij nummer tweeënzestig. 

            ‘Wat gaan we hier eigenlijk doen?’ vraagt Anna.

            ‘Hij heeft onze hulp nodig. Je laat je vrienden niet in de steek,’ zegt Femke en drukt meteen op de bel. Anna knikt dan maar. Liam is meer een vriend van Femke dan van haar. Anna wil weten wat de jongen van plan is en laat haar vriendin daarom niet alleen gaan.

            ‘Hij komt eraan. Je doet normaal tegen hem,’ waarschuwt Femke haar. De deur gaat open. Anna’s mond valt open van verbazing. Voor haar staat Liam met alleen een korte sportbroek aan; hij is gespierd.

            ‘Hoi Anna,’ lacht Liam. ‘Sorry, ik had me misschien even moeten aankleden.’

Anna schudt verlegen haar hoofd en mompelt: ‘Niet nodig, hoor. Het is toch warm.’

Snel loopt ze langs hem heen naar de tuin. De jongen grijnst naar Femke, maar dan denkt hij aan de reden van hun bezoek en zucht ongemakkelijk.

            ‘Ik heb jullie hulp nodig,’ begint hij, als ze in de tuin zitten met een koud glas cola.

            ‘Hoezo? Waarom wij?’ vraagt Anna.

            ‘Omdat jullie te vertrouwen zijn. De anderen vinden me een rare gast.’

De meisjes kijken elkaar veelbetekenend aan. Het is waar; de anderen in de klas laten hem links liggen en praten nooit met hem.

            ‘Nou, vertel op,’ zegt Femke. Liam haalt even diep adem.

            ‘Ik wil met jullie naar de Verborgen Wereld. Ik ben vorige week mijn amulet verloren op mijn reis. Mijn opa heeft nog niks in de gaten, maar als hij erachter komt, dan vermoordt hij me. Het is een erfstuk.’

            ‘De Verborgen Wereld?’ vraagt Femke verbaasd.

            ‘Ik ben de strijder van een oud volk, net als mijn opa. In de Verborgen Wereld is een oorlog aan de gang. Een allesvernietigende oorlog tussen mijn volk, de Baldur en onze aartsvijand, de Wibran. Ik probeer te gaan, zo vaak als ik kan. In mijn dromen ontdekte ik dat de heksen mijn amulet hebben gevonden. Ze geven het nooit zomaar aan mij terug. Ik mag hun terrein niet op, zie je. Alleen meisjes. Dus ik dacht, als wij daarnaar toegaan, dan kunnen jullie mijn amulet terugvragen.’

Op dat moment begint Anna te giechelen. ‘De Verborgen Wereld? Een strijder van een oud volk? Heb je gebruikt of zo?’

            ‘Ik wist het wel,’ fluistert hij teleurgesteld. Maar Femke lacht niet en kijkt haar vriendin boos aan.

            ‘Wat ben jij bekrompen en zielig zeg! Omdat Liam anders is dan de anderen, ga jij zo belachelijk doen? Ik had je nooit mee moeten vragen! Wat moet ik doen?’

            ‘Je moet het stenen beeld in de tuin aanraken en dan vlieg je ernaartoe. Ik ga met je mee, om je de weg te wijzen,’ zegt Liam opgelucht.

            ‘Prima, laten we gaan,’ zegt Femke. Ze neemt een laatste slok van haar cola en negeert haar vriendin opzettelijk. Anna zucht, staat schuldbewust op en tikt hem op zijn schouder.

            ‘Het spijt me dat ik zo lomp deed. Ik ga met jullie mee.’

            ‘Weet je het zeker? Het kan gevaarlijk zijn?’ vraagt Liam voor de zekerheid.

            ‘Ik weet niet wat ik tegenkom, maar ik wil je helpen.’

            ‘Gaan we eindelijk echte heksen ontmoeten,’ lacht Femke opgewonden. Ze pakt Anna’s hand vast en knijpt er even kort in. Eenmaal achter in de tuin stijgt de spanning. Nu gaat het echt gebeuren. Hun handen voelen klam aan. Voorzichtig raken de meisjes het beeld aan. Liam legt zijn warme hand over die van hen en prevelt een onduidelijk zinnetje. Plotseling worden ze opgetild en tuimelen door de lucht. Met een harde klap vallen ze in zacht mos. Ze zijn in een dichtbegroeid naaldbos. Tot hun verbazing hebben de meisjes andere kleren aan. Ze dragen een bruin linnen broek met daaroverheen een linnen jurk met capuchon. Ze zijn blootvoets. Over hun schouder hangt een pijlenkoker en een boog. Liam heeft dezelfde kleding aan en draagt een dolk aan zijn heup. Hij leidt hen behoedzaam over het bospad naar drie paarden.

            ‘Ik kan niet paardrijden,’ hijgt Anna geschrokken.

            ‘Hier wel,’ lacht Liam. ‘Hier doe je dingen, die je thuis niet doet. Toe, vertrouw me maar.’ Hij trekt haar resoluut naar zich toe en tilt haar voet in de stijgbeugel. Anna kijkt hem bewonderend aan en voelt zich rood worden. Intussen zit Femke op haar paard. Haar hart bonkt van de spanning. Op zijn teken galopperen ze het bospad af. Na een klein kwartiertje komen ze bij een T-splitsing in het bos.

            ‘Jullie slaan hier linksaf. Bij de open plek zie je hun houten hutjes. In het midden is een groot kampvuur. Vraag naar Eileen en vraag haar beleefd om het amulet. Zeg haar dat het van mij is.’

            ‘En als ze het nu niet wil teruggeven?’ vraagt Femke.

            ‘Dan weet ik het niet meer. Dan ben ik mijn amulet definitief kwijt.’ Er ligt een verdrietige blik in zijn ogen.

            ‘Het amulet is belangrijk voor je, hè,’ fluistert Anna. De jongen knikt slechts.

            ‘We gaan naar ze toe,’ zegt Femke dapper.

Ze nemen afscheid van hem en lopen hand in hand naar de open plek. Trillend op hun benen staan ze bij het kampvuur. Er zitten twintig heksen, gekleed in kleurige gewaden op de grond. Ze lachen, maken grapjes en eten verse groenten. Een vrouw staat plotseling op. Het wordt doodstil. Femke schraapt haar keel en wil haar vragen naar Eileen. De heks schudt vriendelijk haar hoofd en doet het amulet om Femkes hals en fluistert: ‘Geef dit amulet aan Liam. Jullie hebben laten zien wat vriendschap betekent.’

"

Karin heeft voor mij een kinderboekje en een kort verhaal geredigeerd. Ze combineert haar kennis met haar liefde voor verhalen door je positieve feedback en goede tips te geven. Karin is niet alleen goed in wat ze doet, maar ook een fijn mens om mee te sparren. Ik kan haar van harte aanbevelen!

Janine Keijser

Enorm leuke sparsessie over mijn verhaal, de glazen bol voor de schrijfwedstrijd gehad. 
Bedankt voor de nieuwe inzichten, ideeën en tips. Ik ga er zeker mee door!

Monique Markus

Het is erg fijn om Karin als schrijfcoach te hebben. Ze is zowel meedenkend als kritisch en geeft fijne suggesties. 

Haar complimentjes maakte me enthousiast om het manuscript te herschrijven en ze haalde de fouten eruit, waar ik zelf blind voor was geworden. 

Super bedankt voor je hulp!

Zoë van der Weele

De werkwijze van Karin vind ik heel fijn.

Haar feedback wordt via de mail toegestuurd in een document en is heel uitgebreid en duidelijk.

Ook neemt ze nog telefonisch contact op om haar feedback toe te lichten.

Door haar feedback is mijn verhaal veel krachtiger geworden.

Lisanne Peters

Ik vond het echt heel erg leuk om met de wedstrijd mee te doen en heb ook veel aan jouw advies gehad. Ik ga zeker door met schrijven, al is het alleen voor mezelf.

Jolijn Grootendorst – Het Boekenbijtje

Ik won een sparsessie bij Karin toen ik meedeed aan een schrijfwedstrijd van haar. Het was een heel prettig gesprek, waarin ik merkte hoe gepassioneerd Karin is over schrijven en het helpen van andere schrijvers. Het was duidelijk te merken dat ze er veel plezier in heeft, en ze gaf goede tips en adviezen. Ik vond het gezellig om met haar te praten en sloot het gesprek af met een boost in zelfvertrouwen. Karin weet waar ze het over heeft, en is positief ingesteld. Dat maakt haar een hele fijne sparringpartner.

Emily Ringeling

De brainstormsessie die ik heb gehad was zeer behulpzaam! Ik heb veel tips gekregen over hoe ik het verhaal kon verbeteren. 
Deze tips heb ik natuurlijk toegepast. Ik vind persoonlijk dat door de tips het verhaal echt beter is geworden. 
Ik kreeg een document opgestuurd van mijn verhaal met alle tips erin. 
Door dit uitgebreide document kon ik de tips makkelijk toepassen. Het was een mega fijn gesprek waar ik erg veel aan heb gehad! 
Lisa Roskammer 

Karin heb ik leren kennen als kattenmens. Ze is poeslief in het luisteren naar moeite die je hebt om iets op te schrijven, maar als ze het te pakken heeft, zet ze al haar nagels erin. Ze bewerkt, gooit het overhoop, speelt ermee, tot ze ziet dat jij ermee verder kunt. Dank je wel Karin, voor wat je hebt gedaan bij het verwerken van de boeken!

Gijsbert van de Sluijs

Karins manier van werken is heel motiverend. Haar tips, suggesties en ideeën zijn een inspiratie. Soms is het net alsof ze mijn personages beter doorziet dan ik.

Rowena de Wit

Karin nam de tijd om mijn manuscript te lezen en zag steeds nieuwe aanknopingspunten om te verbeteren. Ze wist mij telkens te motiveren om te blijven schrijven door haar enthousiasme en betrokkenheid. Ik heb veel aan haar coaching gehad.

Saskia van Veen

Karin is een inspiratie voor alle fantasy schrijvers. Karin creëert een fantasy wereld buiten de kaders om. Ze houdt zich niet aan de traditionele regels van dit genre en motiveert andere schrijvers om een eigen unieke wereld te bouwen.

Fatimah Ali – know-yourmagic.com

Ik ben met Karin in contact gekomen toen zij een vormgever nodig had voor haar fantasyboeken. We hadden meteen een klik, wat resulteerde in fijn en persoonlijk contact. Ik heb vooral genoten van onze co-creatie, waar Karin’s verhalen en mijn visuele interpretaties constant met elkaar in gesprek waren.

Lisanne Versteeg

Ik heb Karin leren kennen als een super enthousiast, gedreven en positief ingestelde coach. Als je het even niet meer weet, luistert ze naar jou en geeft bruikbare tips en adviezen. Door haar creativiteit en fantasie kan ze zich makkelijk verplaatsen in jouw verhaal en doodgelopen plot weer op gang te helpen. Dit doet ze door jou duidelijk een spiegel voor te houden en door structuren te bieden. Geduldig helpt ze je weer verder, zodat je met een YES weer vrolijk verder gaat.

Maarten Moll

Karin heeft mij enorm geholpen met mijn boek. Ze heeft ernaar gekeken en mij geholpen om een uitgever te vinden.

Ik ben heel dankbaar voor de hulp die ze me heeft gegeven.

Ilse Baars

Of bel direct

06 – 48641468

Locatie

Oude Huijbergsebaan 299
4625 CK
Bergen op Zoom

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 09:00 uur t/m 15:30 uur, zaterdag van 09:00 – 12:00 uur, zondag gesloten.