Venus

Elvira rolde uit haar bed en pufte van de hitte. Ze sliep al weken zonder een dekbed, omdat het veel te heet was. Ze snakte naar een week vrieskoude en sneeuw. Ze keek omhoog naar het bovenste bed van het stapelbed; haar broer was er niet. Zeker plassen. De deur naar het balkonnetje stond wagenwijd open en nog woei er geen frisse wind naar binnen. Ze schoof het gordijn een stukje opzij en stapte over de drempel. Automatisch keek ze naar boven, op zoek naar de ster van haar vader. Ze wilde niet huilen, ze had het afgelopen jaar genoeg gehuild. Een paar maanden voordat corona kwam, werd haar vader ziek. Longkanker. Elvira snapte er niets van; haar vader had nooit gerookt. Ineens, binnen een paar maanden was haar sterke vader verdwenen. Op zijn sterfbed had hij gezegd: “Laat me maar gaan. Ik ga op reis met mijn sterrenschip. Planeten zoeken.” Haar vader was, naast zijn beroep van metselaar, amateur-sterrenkundige. Ze woonden in een klein boerderijtje voordat hij ziek werd. In de achtertuin had hij een sterrenwachthuisje gemaakt, hij had een echte sterrenkijker. Haar vader geloofde niet dat het melkwegstelsel het enige was in de kosmos. De kosmos was zo groot. Er moest meer leven zijn.

‘Hé, Elf, kun je ook niet slapen?’ vroeg haar broer. Elvira schudde haar hoofd en veegde met de rug van haar hand de tranen van haar wangen. Zoals altijd trok haar grote broer haar naar zich toe.

‘Ik kan pappa niet vinden,’ zei ze.

‘Daar, rechts. Dat is de helderste ster,’ zei Freek en wees. Hij liet haar los en leunde met zijn handen op het balkon en tuurde in de verte. Hij had alleen zijn boxershort aan. Elvira was best trots op haar broer; hij had behoorlijk wat aandacht van de meisjes. Een blonde lok gleed over zijn gezicht. Geërgerd haalde hij zijn hand door zijn haar. Door die stomme corona kon hij al weken niet naar de kapper.

‘Waarom kan jij niet slapen?’ vroeg Elvira. Meestal sliep hij klokje rond en kwam pas laat zijn bed uit. Zelfs met dit hete weer. Maar dat was vast ook de schuld van corona. Of toch door het overlijden van pappa?

‘Ik moet telkens aan hem denken,’ zei hij zacht en draaide zich naar haar om. ‘En jij’

‘Ik heb geen zin om naar tante Greet te gaan maandag. Dat stomme mens,’ mopperde Elvira.

‘O, ja. Tante Greet,’ pufte Freek.

‘Je gaat me toch niet vertellen dat je dat vergeten was?’ vroeg Elvira verbaasd.

‘Nee. Maar ik dacht er even niet aan.’

‘Waarom moest mamma dan ook dat artikel over jonge weduwen delen op Facebook! Dan hadden we haar nooit ontmoet,’ mopperde Elvira.

‘Waar kent ze haar ook alweer van?’ vroeg Freek, die zulke dingen gauw vergat. Onnozele vrouwendingen noemde hij het. Hij zuchtte, zijn vader had hetzelfde gedacht.

‘Greet was mijn vriendin van de havo. Ze ging journalistiek studeren in Groningen. Ze nam het mij kwalijk dat ik met pappa trouwde. Volgens Greet deed ik aan downdaten en zou ons huwelijk nooit standhouden. Ik zou mijn talenten vergooien,’ zei hun moeder, die de kamer binnenstapte.

‘Ze was gewoon stik jaloers, omdat jullie in de boerderij gingen wonen,’ zei Elvira, die een stap opzij deed, zodat haar moeder bij hen op het balkon kon staan. Ze zeiden niets en keken naar de heldere ster, ieder met hun eigen gedachten.

‘Zou pappa naar Saturnus zijn?’ vroeg Elvira. Ze fantaseerde graag dat haar vader inderdaad met zijn sterrenschip naar de planeten was. Dat verzachtte de pijn. Het verlies. Saturnus was zijn favoriet vanwege die baan om de planeet heen. Freek en haar moeder gingen altijd mee in die fantasie. Dat deden ze al maanden zo. Ze vertelden het tegen niemand, omdat het hun geheim was. Bovendien had hij het ook altijd gedaan. Zo verwerkte hij de drukte in zijn hoofd. De kosmos. De planeten. Het oneindige zwarte gat.

‘Hij heeft een marsmannetje als crew op zijn schip,’ zei Freek.

‘Ja, maar dan niet de groene. Hij heeft het blauwe marsmannetje met het antennetje op zijn hoofd. Dat beweegt als het loopt. Met dat antennetje kan hij praten met pappa,’ fantaseerde Elvira erop los. Ze lachten, even waren ze de pijn vergeten. Elvira zuchtte diep. Ze moest het vragen. Nu of nooit. ‘Mam,’ begon ze.

‘Hm,’ deed haar moeder.

‘Moeten we echt naar tante Greet?’ vroeg ze. ‘Ik heb echt geen zin. Ik haat dat mens.’

‘Elf! Dat zeg je niet,’ zei haar moeder geschrokken.

‘Nou, jij noemde haar anders vanavond kutwijf. Dat is ook niet zo aardig,’ zei het meisje. Haar moeder werd rood. Om zijn zus te helpen zei Freek: ‘Elf heeft wel gelijk. Ze is vreselijk. Wat moeten we daar dan doen? Oost-Groningen! Daar is geen fuck te doen.’

‘Je neemt je racefiets maar mee,’ zei hun moeder.

‘Dat meen je niet! Ik ga niet mijn dure racefiets in de trein meenemen. Of jij moet met de auto, dan kan die in de achterbak,’ zei Freek. Die laatste zin was gemeen van hem, vond Elvira. Hun moeder was een draak achter het stuur.

‘Het is toch al die tijd goed gegaan met het thuiswerken en onze lessen enzo. Freek en ik zijn poeslief. We maken echt geen lawaai. Freek gaat de hele week gamen en ik tiktokken. Alsjeblieft?’ smeekte Elvira.

‘Ik kan het onmogelijk afzeggen. Ze heeft vast alles al zo ingericht dat jullie er kunnen slapen. Bovendien is het de meivakantie. Dan zijn jullie gewoon lekker weg. Ga naar Lauwersoog of zwemmen. Weet ik veel,’ probeerde hun moeder. De tranen prikten achter haar ogen.

‘Zie je het voor je. “Freek, mondkapje! Anderhalve meter houden. Niezen in je elleboog”,’ bauwde hij Greet na. ‘Jezus, alsof ik dat niet weet.’ Hun moeder zuchtte ongemakkelijk.

‘Ik wil het wel, maar ze is zo bazig. Ze weet het altijd beter,’ bekende hun moeder eerlijk.

‘Stuur dat akelige mens naar Venus. De venusvrouwtjes hakken haar in mootjes, in de pan en… poef,’ zei Elvira en gooide haar handen in de lucht.

‘Dat zei je vader ook altijd,’ zei hun moeder zachtjes. Meteen liep ze terug naar binnen om haar mobieltje te halen.

‘Wat ga je doen?’ vroeg Elvira.

‘Haar een appje sturen dat jullie niet komen.’

‘Het is middennacht!’

‘Ik doe het nu. Morgen durf ik niet meer

"

Karin heeft voor mij een kinderboekje en een kort verhaal geredigeerd. Ze combineert haar kennis met haar liefde voor verhalen door je positieve feedback en goede tips te geven. Karin is niet alleen goed in wat ze doet, maar ook een fijn mens om mee te sparren. Ik kan haar van harte aanbevelen!

Janine Keijser

Enorm leuke sparsessie over mijn verhaal, de glazen bol voor de schrijfwedstrijd gehad. 
Bedankt voor de nieuwe inzichten, ideeën en tips. Ik ga er zeker mee door!

Monique Markus

Het is erg fijn om Karin als schrijfcoach te hebben. Ze is zowel meedenkend als kritisch en geeft fijne suggesties. 

Haar complimentjes maakte me enthousiast om het manuscript te herschrijven en ze haalde de fouten eruit, waar ik zelf blind voor was geworden. 

Super bedankt voor je hulp!

Zoë van der Weele

De werkwijze van Karin vind ik heel fijn.

Haar feedback wordt via de mail toegestuurd in een document en is heel uitgebreid en duidelijk.

Ook neemt ze nog telefonisch contact op om haar feedback toe te lichten.

Door haar feedback is mijn verhaal veel krachtiger geworden.

Lisanne Peters

Ik vond het echt heel erg leuk om met de wedstrijd mee te doen en heb ook veel aan jouw advies gehad. Ik ga zeker door met schrijven, al is het alleen voor mezelf.

Jolijn Grootendorst – Het Boekenbijtje

Ik won een sparsessie bij Karin toen ik meedeed aan een schrijfwedstrijd van haar. Het was een heel prettig gesprek, waarin ik merkte hoe gepassioneerd Karin is over schrijven en het helpen van andere schrijvers. Het was duidelijk te merken dat ze er veel plezier in heeft, en ze gaf goede tips en adviezen. Ik vond het gezellig om met haar te praten en sloot het gesprek af met een boost in zelfvertrouwen. Karin weet waar ze het over heeft, en is positief ingesteld. Dat maakt haar een hele fijne sparringpartner.

Emily Ringeling

De brainstormsessie die ik heb gehad was zeer behulpzaam! Ik heb veel tips gekregen over hoe ik het verhaal kon verbeteren. 
Deze tips heb ik natuurlijk toegepast. Ik vind persoonlijk dat door de tips het verhaal echt beter is geworden. 
Ik kreeg een document opgestuurd van mijn verhaal met alle tips erin. 
Door dit uitgebreide document kon ik de tips makkelijk toepassen. Het was een mega fijn gesprek waar ik erg veel aan heb gehad! 
Lisa Roskammer 

Karin heb ik leren kennen als kattenmens. Ze is poeslief in het luisteren naar moeite die je hebt om iets op te schrijven, maar als ze het te pakken heeft, zet ze al haar nagels erin. Ze bewerkt, gooit het overhoop, speelt ermee, tot ze ziet dat jij ermee verder kunt. Dank je wel Karin, voor wat je hebt gedaan bij het verwerken van de boeken!

Gijsbert van de Sluijs

Karins manier van werken is heel motiverend. Haar tips, suggesties en ideeën zijn een inspiratie. Soms is het net alsof ze mijn personages beter doorziet dan ik.

Rowena de Wit

Karin nam de tijd om mijn manuscript te lezen en zag steeds nieuwe aanknopingspunten om te verbeteren. Ze wist mij telkens te motiveren om te blijven schrijven door haar enthousiasme en betrokkenheid. Ik heb veel aan haar coaching gehad.

Saskia van Veen

Karin is een inspiratie voor alle fantasy schrijvers. Karin creëert een fantasy wereld buiten de kaders om. Ze houdt zich niet aan de traditionele regels van dit genre en motiveert andere schrijvers om een eigen unieke wereld te bouwen.

Fatimah Ali – know-yourmagic.com

Ik ben met Karin in contact gekomen toen zij een vormgever nodig had voor haar fantasyboeken. We hadden meteen een klik, wat resulteerde in fijn en persoonlijk contact. Ik heb vooral genoten van onze co-creatie, waar Karin’s verhalen en mijn visuele interpretaties constant met elkaar in gesprek waren.

Lisanne Versteeg

Ik heb Karin leren kennen als een super enthousiast, gedreven en positief ingestelde coach. Als je het even niet meer weet, luistert ze naar jou en geeft bruikbare tips en adviezen. Door haar creativiteit en fantasie kan ze zich makkelijk verplaatsen in jouw verhaal en doodgelopen plot weer op gang te helpen. Dit doet ze door jou duidelijk een spiegel voor te houden en door structuren te bieden. Geduldig helpt ze je weer verder, zodat je met een YES weer vrolijk verder gaat.

Maarten Moll

Karin heeft mij enorm geholpen met mijn boek. Ze heeft ernaar gekeken en mij geholpen om een uitgever te vinden.

Ik ben heel dankbaar voor de hulp die ze me heeft gegeven.

Ilse Baars

Of bel direct

06 – 48641468

Locatie

Oude Huijbergsebaan 299
4625 CK
Bergen op Zoom

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 09:00 uur t/m 15:30 uur, zaterdag van 09:00 – 12:00 uur, zondag gesloten.