De Gifbeker

Het is een koude dag in Kenji. Ryuu staat buiten nog snel de was te doen. Over een paar minuten moet ze naar het plein. Er wordt alwéér een bijeenkomst gehouden door koningin Izel.

‘Koning Hiro had nooit met haar moeten trouwen! Dan was hij nu nog onder ons geweest. En zaten wij nu niet met al die domme regels.’ Boos haalt ze haar schort door het water in de wastobbe. Ze heeft haar kaken strak op elkaar. ‘En we mogen er niks van zeggen!’ Ryuu is er helemaal klaar mee. Met een zwaai gooit ze de laatste rok in de ton en klapt dan het deksel erop. ‘Ik moet maar gaan voordat ik te laat kom.’

Het ooit zo gezellige dorpje is helemaal veranderd sinds Izel alleen aan de macht is. De mensen waren gelukkig en hadden het gezellig met elkaar. Maar dat is erg veranderd. Binnen de muren die om het dorp heen staan, staan houten huisjes met rieten daken. In één van die huisjes woont Ryuu. Op het dorpsplein vertellen lakeien de nieuwe regels van de koningin. Want dat is wat Izel het liefste doet. Regels bedenken waardoor haar leven nog beter wordt ten koste van de inwoners.

Ryuu gaat snel naar binnen om een dikke winterjas te pakken. Ze klapt de deur van haar huisje dicht, waardoor de ramen trillen in hun sponningen. Ze heeft geen geld meer om haar huis op te knappen. Ryuu haar tanden klappen zachtjes op elkaar. Ze bibbert van de kou. Met grote passen loopt ze naar het plein. Op het plein hebben zich al veel mensen verzameld. Ze zijn allemaal doodstil. Je mag niets slechts zeggen over de koningin en haar daden. Door het hele dorp lopen bewakers. Als je betrapt wordt word je uitgeleverd aan Izel. Dan moet je een slokje nemen uit de Gifbeker… Iedereen kent inmiddels de Gifbeker. Izel heeft al vaker de Gifbeker erbij gehaald.

De bevolking van Kenji is tegen magie. Mensen die het wel bezaten waren heksen en moesten weg. In het dorp gebruikte ze namelijk geen magie. Deze hadden ze alleen in de dorpen buiten Kenji. De dorpelingen wilde er ook niks mee te maken hebben. De koningin had zich verdacht gemaakt toen ze met een grote grijze kelk met blauwe diamanten op het plein gekomen was. Er kwamen kringeltjes rook uit. De dorpelingen waren helemaal onder de indruk, maar ze waren ook erg bang. Wat er in deze kelk zat moest wel magisch zijn. Een vrouw die magie beheerst is onze koningin! Izel waarschuwde de dorpelingen dat ze zich niet tegen haar mochten verzetten. Als ze het wel deden moesten ze een slok nemen uit de Gifbeker. En dan zou het niet goed met je aflopen…

De bevolking staat te klappertanden op het plein. Ze moeten zólang wachten. Ryuu slaat haar armen om zich heen om het warmer te krijgen. Daar komt dan eindelijk de dorpsomroeper aangelopen. De grote man heeft een rol perkament in zijn hand en loopt met zelfverzekerde passen op de groep af.

‘Beste bewoners van Kenji,’ zegt hij met een zware stem. ‘Hierbij heb ik nieuwe regels die worden toegevoegd aan het wetboek.’ Hij schraapt zijn keel en begint met het voorlezen van de nieuwe wetten. Ryuu ademt diep in en uit. Ze moet rustig blijven.

‘Vanaf nu gaat elke bewoner één keer per week naar het kasteel om daar een taak uit te voeren om het kasteel netjes te houden uit respect voor de koningin.’

Ryuu rolt met haar ogen. Ze peinst er niet over. Laat haar haar eigen kasteel opruimen.

‘Dan regel twee. Vanaf nu gaat tachtig procent van uw inkomsten naar de koningin.’

‘WAT?!’ roept Ryuu. Meteen zijn alle blikken op haar gericht. Ze kan zich nu niet meer inhouden.

‘Dit is toch niet normaal. Wat denkt ze! Dat we haar slaven zijn?’ De andere bewoners kijken haar met grote ogen aan. Ze solliciteert nu gewoon naar haar dood. Dan ziet Ryuu vanuit haar ooghoek bewakers aankomen. Ze pakken haar en binden haar armen stevig vast. Het dringt tot Ryuu door wat ze heeft gedaan. Haar hart klopt in haar keel van schrik, maar tegelijkertijd overspoelt een vlaag van trots haar. Ryuu is niet bang. Die koningin kan haar niets schelen. Zíj kan haar wel aan. De bewakers duwen haar naar voren zodat ze door blijft lopen. Ryuu struikelt daardoor net niet over haar eigen voeten. Ruw wordt ze de koets ingedrukt en gaat naar het kasteel. Haar polsen branden door de touwen die er strak omgebonden zitten. De wagen hobbelt heen en weer over de ongelijke weg. Ryuu kijkt door het raam naar buiten en ziet het kasteel steeds dichterbij komen. Dan begint ze haar keuze te overpeinzen. Moet ze dit wel doen? Haar hart begint hevig de kloppen en haar hoofd begint pijn te doen. Kan ze Izel wel aan? Ze heeft dit al zolang niet meer gedaan… De bewaker die voor haar zit in de koets houdt haar goed in de gaten. Zijn hand houdt hij bij zijn mes. Ryuu probeert geen stap verkeerd te doen. Anders kan haar leven nu al voorbij zijn. Moet ik dit wel doen… Wat nou als het me niet lukt. Als ik de Gifbeker niet overleef. Ryuu ademt haperig in en uit. Dan komt de koets plots tot stilstand en vliegt de deur open.

‘Meekomen.’ zegt de bewaker kortaf. Ryuu wankelt uit de koets met haar handen nog steeds vastgebonden op haar rug. Ze wordt ruw vastgepakt en het kasteel ingesleurd. Doe ik hier wel goed aan… Misschien kan ik helemaal niet tegen de Gifbeker. Krakend gaat de grote houten deur open. Ryuu kijkt haar ogen uit. Zoveel luxe heeft ze nog nooit gezien. Ze moeten allemaal gangen door waar fakkels aan de muur hangen en hun warme licht verspreiden. Ryuu vindt het een beetje muf ruiken, maar ergens ruikt ze ook de geur van bloemen. Ryuu kan het niet helemaal plaatsen. Een vlaag van vertrouwen verwarmt haar. Ze staan voor een stevige deur die versierd is met diamanten. De kamer van de koningin… Haar hart begint weer hevig te kloppen en haar handen beginnen nat te worden van het zweet, maar toch voelt ze zich krachtig. Moet je zien wat die Izel wel niet allemaal met ons geld doet! Ik moet hier wat tegen doen. Ik ben de enige in het dorp die haar aankan… De grote zware deur gaat open en ze worden overvallen door veel licht. Ryuu ademt diep in en uit. Alle twijfel is bij haar weg. Zij moet Izel tegenhouden. De kamer van de koningin heeft grote ramen en overal staan prachtige bloemen. De geur dringt Ryuu haar neus binnen. Het vertrouwen wordt alleen maar sterker. Die heftige geur van de bloemen! Ze stappen naar binnen en daar zit Izel op haar gouden troon, een glas rode wijn nonchalant in haar hand en een mooie zilveren tiara op haar hoofd. Als ze Ryuu ziet binnenkomen neemt ze een slok van haar wijn en kijkt haar afkeurend aan.

‘Wie zullen we hier hebben?’

‘Ik ben het. Ryuu.’ Izels ogen worden groot en ze hapt naar adem. De bewakers kijken haar raar aan. Snel herpakt Izel zich en gaat ze door met het stellen van vragen.

‘En wat kom je hier doen?’ Dan blijft het even stil. Ryuu kijkt haar even aan, maar begint dan hard te praten.

‘Ik ben opgepakt omdat ik het niet eens ben met jouw belachelijke regels waardoor iedereen in het dorp een slecht leven lijdt! Al het geld is op door jou! Het is te gek voor woorden en ik kom daar wat van zeggen.’ Izel kijkt Ryuu minachtend aan.

‘En wat nu?’ zegt Izel en ze staat op uit haar stoel, zet haar wijn neer en met sierlijke stappen komt ze op Ryuu af die met opgeheven hoofd blijft staan. Ze gaat recht voor haar staan waardoor ze elkaars neus bijna aanraken. Ryuu houdt haar mond. Een normale burger heeft niks tegen deze vrouw in te brengen. ‘Nou?’ Izel doet een stap naar achteren en knipt met haar vingers. ‘Haal de Gifbeker!’

Ryuu haar ogen worden groot. Ze moet een slok nemen uit de Gifbeker. Dat zou haar einde kunnen betekenen. Een soldaat loopt de kamer uit. Ryuu blijft rustig ademhalen. De soldaat komt terug met dé Gifbeker en overhandigt Izel de beker. ‘Geef hier.’ zegt ze kortaf. Izel loopt naar Ryuu en drukt de beker tegen haar mond. ‘Neem een slok.’ Ryuu houdt eerst haar mond stevig dicht. Haar handen trillen van woede. Izel drukt de beker harder tegen haar lippen waardoor ze een beetje van elkaar wijken. Het is genoeg om een slok van de vloeistof in te nemen. Het drankje heeft een bittere smaak en is erg dik. Ryuu slikt het door met een kleine grijns op haar gezicht. Dat de geur van bloemen haar nog steeds krachten zou geven had ze niet verwacht… Izel stapt naar achteren. Mensen verlaten normaal binnen een paar seconden het leven. Maar met Ryuu gebeurt er helemaal niks! Ze blijft staan en ze voelt zich niet slecht. Izel kijkt met een bedenkelijke frons toe. Ryuu kijkt Izel doordringend aan en begint lachen.

‘Ben je vergeten dat ik ook krachten heb, zus?’

Lisa Jaike Roskammer

Instagram: Lisa.Schrijft

Boek: Poort van ontvoering

"

Karin heeft voor mij een kinderboekje en een kort verhaal geredigeerd. Ze combineert haar kennis met haar liefde voor verhalen door je positieve feedback en goede tips te geven. Karin is niet alleen goed in wat ze doet, maar ook een fijn mens om mee te sparren. Ik kan haar van harte aanbevelen!

Janine Keijser

Enorm leuke sparsessie over mijn verhaal, de glazen bol voor de schrijfwedstrijd gehad. 
Bedankt voor de nieuwe inzichten, ideeën en tips. Ik ga er zeker mee door!

Monique Markus

Het is erg fijn om Karin als schrijfcoach te hebben. Ze is zowel meedenkend als kritisch en geeft fijne suggesties. 

Haar complimentjes maakte me enthousiast om het manuscript te herschrijven en ze haalde de fouten eruit, waar ik zelf blind voor was geworden. 

Super bedankt voor je hulp!

Zoë van der Weele

De werkwijze van Karin vind ik heel fijn.

Haar feedback wordt via de mail toegestuurd in een document en is heel uitgebreid en duidelijk.

Ook neemt ze nog telefonisch contact op om haar feedback toe te lichten.

Door haar feedback is mijn verhaal veel krachtiger geworden.

Lisanne Peters

Ik vond het echt heel erg leuk om met de wedstrijd mee te doen en heb ook veel aan jouw advies gehad. Ik ga zeker door met schrijven, al is het alleen voor mezelf.

Jolijn Grootendorst – Het Boekenbijtje

Ik won een sparsessie bij Karin toen ik meedeed aan een schrijfwedstrijd van haar. Het was een heel prettig gesprek, waarin ik merkte hoe gepassioneerd Karin is over schrijven en het helpen van andere schrijvers. Het was duidelijk te merken dat ze er veel plezier in heeft, en ze gaf goede tips en adviezen. Ik vond het gezellig om met haar te praten en sloot het gesprek af met een boost in zelfvertrouwen. Karin weet waar ze het over heeft, en is positief ingesteld. Dat maakt haar een hele fijne sparringpartner.

Emily Ringeling

De brainstormsessie die ik heb gehad was zeer behulpzaam! Ik heb veel tips gekregen over hoe ik het verhaal kon verbeteren. 
Deze tips heb ik natuurlijk toegepast. Ik vind persoonlijk dat door de tips het verhaal echt beter is geworden. 
Ik kreeg een document opgestuurd van mijn verhaal met alle tips erin. 
Door dit uitgebreide document kon ik de tips makkelijk toepassen. Het was een mega fijn gesprek waar ik erg veel aan heb gehad! 
Lisa Roskammer 

Karin heb ik leren kennen als kattenmens. Ze is poeslief in het luisteren naar moeite die je hebt om iets op te schrijven, maar als ze het te pakken heeft, zet ze al haar nagels erin. Ze bewerkt, gooit het overhoop, speelt ermee, tot ze ziet dat jij ermee verder kunt. Dank je wel Karin, voor wat je hebt gedaan bij het verwerken van de boeken!

Gijsbert van de Sluijs

Karins manier van werken is heel motiverend. Haar tips, suggesties en ideeën zijn een inspiratie. Soms is het net alsof ze mijn personages beter doorziet dan ik.

Rowena de Wit

Karin nam de tijd om mijn manuscript te lezen en zag steeds nieuwe aanknopingspunten om te verbeteren. Ze wist mij telkens te motiveren om te blijven schrijven door haar enthousiasme en betrokkenheid. Ik heb veel aan haar coaching gehad.

Saskia van Veen

Karin is een inspiratie voor alle fantasy schrijvers. Karin creëert een fantasy wereld buiten de kaders om. Ze houdt zich niet aan de traditionele regels van dit genre en motiveert andere schrijvers om een eigen unieke wereld te bouwen.

Fatimah Ali – know-yourmagic.com

Ik ben met Karin in contact gekomen toen zij een vormgever nodig had voor haar fantasyboeken. We hadden meteen een klik, wat resulteerde in fijn en persoonlijk contact. Ik heb vooral genoten van onze co-creatie, waar Karin’s verhalen en mijn visuele interpretaties constant met elkaar in gesprek waren.

Lisanne Versteeg

Ik heb Karin leren kennen als een super enthousiast, gedreven en positief ingestelde coach. Als je het even niet meer weet, luistert ze naar jou en geeft bruikbare tips en adviezen. Door haar creativiteit en fantasie kan ze zich makkelijk verplaatsen in jouw verhaal en doodgelopen plot weer op gang te helpen. Dit doet ze door jou duidelijk een spiegel voor te houden en door structuren te bieden. Geduldig helpt ze je weer verder, zodat je met een YES weer vrolijk verder gaat.

Maarten Moll

Karin heeft mij enorm geholpen met mijn boek. Ze heeft ernaar gekeken en mij geholpen om een uitgever te vinden.

Ik ben heel dankbaar voor de hulp die ze me heeft gegeven.

Ilse Baars

Of bel direct

06 – 48641468

Locatie

Oude Huijbergsebaan 299
4625 CK
Bergen op Zoom

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 09:00 uur t/m 15:30 uur, zaterdag van 09:00 – 12:00 uur, zondag gesloten.

error: Content is protected !!